top of page
Marton Márk
hungarianbrass (www.tobiaseppfotografie (55).jpg
Trombita

1994-ben született Pécsett, első trombita óráit 8 évesen kapta Pápai Istvántól, Csirke Károlytól majd Kiszler Andrástól. 2009-től 2013-ig a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult Dr. Kis Andrástól, valamint Sztán Istvántól.


Első szólókoncertjét 2010-ben adta Haydn Trombitaversenyével. Az ezt követő siker után felkérést kapott, hogy játsszon a Prágai Filharmonikusok kíséretében. 2011-ben Bach II. Brandenburgi versenyét játszotta a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral a fővárosban. A 2012-es Passaui Rézfúvós Kamaraversenyen 3. helyezést ért el kvintettel.


Főiskolai tanulmányait a világhírű karlsruhei Hochschule für Musik trombita osztályában kezdte meg 2013-ban, Professzor Reinhold Friedrichnél. Már fiatalon számos hazai és nemzetközi versenygyőzelmet tudhatott magáénak, többek között Németországban, Olaszországban és Csehországban. Lemezfelvételeken játszott a karlsruhei Hochschule für Musik rézfúvós együttesével, a Brasssurround-al, Johann Sebastian Bach műveiből és Modest Mussorgsky Egy kiállítás képei című művéből. Szólistaként fellépett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok, a Prágai Filharmonikus Zenekar, a Stuttgarti Bach Akadémia, a Kammerorchester Pforzheim, valamint a Kammerorchester Karlsruhe kíséretében.


Zenekari karrierjét 19 évesen kezdte, 2013-tól állandó kisegítő volt a Hofi Szimfonikus Zenekarnál, valamint ebben az évben szólótrombitása volt a Hamburgi Nemzeti Operaháznak, Kent Nagano vezényletével. Több más profi zenekarbeli kisegítése mellett a 2015/2016-os szezonban a Mannheimi Nemzeti Operaháznál volt éves szerződése, szintén szólótrombitásként. A következő szezont a stuttgarti SWR Symphonieorchester-nél töltötte zenekari praktikánsként, ahol olyan neves karmesterekkel dolgozhatott együtt, mint Eötvös Péter, Christoph Eschenbach, Dan Ettinger, Hans-Christoph Rademann, Cornelius Meister, David Zinman, Ingo Metzmacher és Kristian Järvi.


Zenekari és szóló tevékenységei mellett aktív több kamaraegyüttesben is, mint például a karlsruhei Brasssurround, a Brass Band Frankfurt, az Ensemble Aisthesis és a Junge Bach Ensemble Stuttgart, utóbbival Bach II. Brandenburgi Versenyét adta elő Ochsenhausenben, Stuttgartban és Velencében.


Az utóbbi években Manuel Blanco, Tarkövi Gábor, Hannes Läubin és Klaus Schuhwerk mesterkurzusain vett részt.
2018-tól a Müncheni Szimfonikus Zenekar szólótrombitása, akikkel München, Stuttgart, Salzburg, Amszterdam, Bázel, Zürich, Milánó, Bécs, Peking és Tokió vezető koncerttermeiben van lehetősége játszani.

bottom of page