top of page
Bíró Máté
FB_IMG_1700419782469.jpg
Tuba

Máté zenei tehetsége már korán megmutatkozott fuvolista édesanyja előtt. Szülővárosában, a ceglédi zeneiskolában kezdett 12 évesen Perneczky Gábornál tubán játszani, ahol szilárd alapokra tett szert. Szakmai tudását a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban, Vida Róbert iránymutatása alatt fejleszthette, majd a Mannheimi Zeneművészeti Egyetemen prof. Stefan Heimann kísérte őt útján diplomáinak megszerzéséig.

Számos nemzetközi és hazai versenyen ért el kimagasló eredményeket, elnyerve többek között Brnóban és Budapesten is az első és második helyezéseket tuba kategóriában.

 

Pályafutása során számos kiváló zenekarban és filharmonikus társulatokban játszott. Már középiskolás korában a Szent István Filharmonikusoknál élvezhette a zenekari játék adta élményeket, majd az egyetem évei alatt többek között a Bonni Beethoven Zenekarnál, a Frankfurti Operában és Rádió zenekarban szerzett értékes tapasztalatokat. A mesterszak elvégzése után a Berlini Filharmonikusoknál játszhatott a Karajan Akadémia keretein belül.
 

Jelenleg a Magdeburgi Filharmonikusok szóló tubása, ahol elkötelezett munkájával és szakértelmével ragyogó teljesítményt nyújt. Mindemellett rendszeresen közreműködik a fent említett zenekaroknál, s ezeken felül Lipcsében az Operában, a Gewandhausban, illetve a Hamburgi Rádiózenekarban.

bottom of page